DSC_5278

Potatis från Snöborg Gård

Längs med Västerdalälven i Dalarna ligger alla våra åkrar, där vi årligen odlar ungefär 4 500 ton potatis. Jorden lämpar sig exceptionellt väl för just potatis, genom att den är lätt och samtidigt vattenhållande, det ger rent och fint skal och god smak på potatisen. Huvudsorten är King Edward, men vi odlar också bland andra Folva, Gala, Solist och Vivi. I den ekologiska odlingen odlar vi Solist och Bionica. Totalt har vi 350 hektar åker, 95 hektar potatis, varav 23 är ekologiska, 80 hektar spannmål och 150 hektar vall.

DSC_5288
Potatisodlingen är hjärtat i vår verksamhet och vi sätter en ära i att ständigt jobba med kvaliteten. Därför använder vi ny teknik i form av t ex en väderstation som varnar när det är hög risk för bladmögel och en helt ny form av mekanisk ogräsbekämpning. Vi gör också egna bladanalyser som visar vilka nivåer av näringsämnen som finns i plantan och sedan styrs bladgödslingen efter analysresultaten. På så sätt har plantorna den näring som behövs för optimal kvalitet och skörd. Det ger både bättre potatis och mindre miljöpåverkan i form av näringsläckage. Innan skörd gör vi egna koktester för att säkerställa att potatisen har optimal kvalitet vid skörd.

Vi odlar både IP-Sigill certifierad potatis och KRAV-märkt potatis eftersom båda systemen innebär en ansvarsfull odling i förhållande till miljön.

DSC_5283

Vi packar potatisen efter våra kunders önskemål i vårt eget moderna packeri. Här lastas potatis sex dagar i veckan för vidare transport ut till kunderna.

Potatisen packas i 200-kilos oktabiner och säljs som lösvikt i butik. Vi packar även i 10 kg-s påsar, 5 kg och 3 kg.

DSC_5343
Sorter

Solist
Är vår färskpotatissort som blir färdig i slutet av juli i Dala-Järna. Rundoval och vit-gult kött. Smaken är mjuk, len och lång eftersmak.

Folva
Folva är en medeltidig fastkokande sort från Danmark. Den har gult kött och rundoval form.

King Edward VII
En gammal sort som hör till höst- och vinterpotatisen med härstamning från England. Köttet är gulvitt, smaken är mycket god och konsistensen lätt mjölig. Känns främst igen på dess rödfläckiga skal. Stor smak av smör, nötter och skogssvamp.

Gala
Gala är en tidig vintersort av fastkokande typ. Rundovala jämnstora knölar som är gula i köttet. Neutral god smak.

Birte
Tidig fast vintersort med rundovala knölar som har gul-vitt kött. Smaken är god.

Vivi
Medeltidig fast sort med ovala knölar. Jämn i skalet. Smaken är god, något sötaktig smörig och passar väldigt bra till klyftpotatis.

Bionica-Eko
En tidig fast höst-vinterpotatis som passar i ekologisk odling pga sin tålighet mot potatisbladmögel. Köttet är vitt och vid brist på kalium i jorden mörkerfärgas köttet och blir lite grått. Smaken är god.